fbpx

Még mindig szükséges a portfólió?

De kérdezhetnénk azt is, hogy egyáltalán szükség van még a portfólióra manapság? A közösségi médiumok térhódításával, és azzal, hogy temérdek platformon oszthatjuk meg a munkáinkat szükség van még egyáltalán egy saját weboldalra? Milyen előnyei vannak, ha elkészítjük a portfóliónkat és ha nem?

Kezdjük azzal, hogy mi is az a portfólió: egy gyűjtemény, ahol megmutatod a leendő munkaadóidnak, a legjobb munkáidat, ezáltal is segítve a döntésüket abban, hogy alkalmazzanak-e vagy sem. Természetesen emellett – általában – szükséged van egy önéletrajzra is, mint minden munkakeresési folyamatnál. A jövőbeli munkaadódnak ez is sok hasznos információval szolgál a tapasztalataidat illetően.

Miért fontos a portfólió?

 • Az összes fontos munkád egy helyen van.
 • Megkülönböztet a többi jelentkezőtől/szabadúszótól.
 • Általa a munkáltató jobban megismerheti a személyiségedet.
 • A portfólió készítése által önbizalomra tehetsz szert, és jobban megismerheted a professzionális oldaladat.
 • Egy interjú során bizonyítékként szolgál a tudásodra, tapasztalataidra és képességeidre.

De mi van, ha nincs mivel megtöltenem a portfóliómat?

Főleg a kezdő szabadúszók számára jelent jelentős stresszforrást a portfólió hiánya. Nélküle – elvileg – esélyünk sincs munkát találni, de a pályánk elején nincs mit érdemben felmutatnunk. A jól ismert pályakezdő 22-es csapdája. 

Jó, ha tudod, hogy a portfóliódban nem csak már elvégzett és kifizetett munkák szerepelhetnek, és ha még nem fizetett neked senki, akkor is van mit prezentálnod a leendő munkaadóidnak. Csak éppen nem hiszel abban, hogy az érdemes a figyelmükre. 

Mik lehetnek ezek?

 • A tanulmányaid alatt begyűjtött projektjeid (akár középiskolából is!),
 • a szabadidődben gyártott munkáid (azok is, amiket nem terveztél megmutatni másoknak).

Használhatsz mintákat is éppen populáris témákról, amiket magadnak rajzolsz, írsz, valamilyen formában készítesz, csak úgy, gyakorlásképpen. Hiszen a portfólió arról szól, hogy a tudásodat, képességeidet osztod meg, nem azt, hogy mennyi fizetett munkád volt eddig.

Szükséges a portfólió egy sikeres szabadúszó karrierhez

Mi fontosabb a tökéletes portfóliónál?

Hogy egyenes és transzparens kommunikációt folytass az ügyféllel/munkaadóval! Hidd el nagyon fogják értékelni, ugyanis túl sokszor fordul elő, hogy már van rossz tapasztalatuk. Tulajdonképpen a portfóliót gyakran egyfajta garanciának kérik. De ha előzetes munkák felmutatása nélkül is, őszintén el tudod nekik mondani, hogy te mire vagy képes és az párhuzamban van az ügyfél vágyaival is, akkor még simán lehet sikered náluk. Az ügyfeleknek egyébként is fontosabb, hogy egy gyümölcsöző együttműködés szülessen köztetek, mint az, hogy milyen más munkákat végeztél a múltban. Kérdezd őket, próbáld meg előtérbe helyezni az ő kívánságaikat – biztosan nagyra fogják értékelni.

De egyébként, ha van a munkáid megosztására használt közösségi média felületed, akkor azt is megoszthatod a portfóliód részeként. 

Mire kell figyelned?

 • Az alapján válaszd ki a felületet, hogy milyen médiummal dolgozol. Például:
  • A vizualitás (képek, videók, animációk stb.) megjelenítésére az Instagram és a Facebook, valamint a Pinterest. 
  • Ha csak mozgóképekkel dolgozol, akkor főleg a YouTube, vagy a Vimeo a te felületed, de az Instagram és a Facebook is szóba jöhet.
  • Ha szövegek létrehozása a választott szakmád, akkor érdemes egy blogot létrehoznod, amit a Pinteresten, Facebookon, de akár az Instagramon is reklámozhatsz. Ha angolul is írsz számításba jöhet a Medium is!
  • Webfejlesztéssel, webdesign-nal kapcsolatos és egyéb informatikai munkáidat egy erre létrehozott egyszerű weboldalon, vagy mockupokként egy Google dokumentumban is tárolhatod.

 

Minden és mindenki visszakereshető. Éppen ezért rettentően fontos, hogy tartsd kontroll alatt a rólad fellelhető információkat, hogy azok a lehető legjobb fényben mutassanak a leendő munkaadódnak. Ha úgy döntesz, hogy csak egy Google dokumentumban tárolod a portfóliódat és nem élsz semmilyen online életet, az is teljesen rendben van, de akkor tegyél meg mindent annak érdekében, hogy ne maradjon egy kompromittáló betaggelt kép sem rólad Facebookon.

 

 

 

2021.08.18.