fbpx

Hogyan keress megbízókat?

Megérett benned az elhatározás, hogy szabadúszóvá válj, megvan a tudásod, és a tapasztalatod, valamint némi megtakarításod is. Van egy szuper otthoni irodád, tisztában vagy vele, hogy mennyit akarsz elkérni. Már csak azt kell kitalálni, hogy hogyan találj ügyfeleket. Tudom, ez nehezebb, mint amilyennek hangzik, de nem kell elkeseredni, itt a segítség!

Kezdd azokkal, akiket már ismersz!

Bármennyire is nehéz elhinni, de már a birtokodban van egy potenciális ügyféllista – ez pedig a családod, barátok, ismerősök. De ne állj meg itt: vedd számításba a volt osztálytársaidat, szomszédaidat, és még több vevőt tudsz elérni ezeken az embereken keresztül is.

Család és barátok

Mondd el minél több embernek, hogy a karriered új szakaszba ért, ragadj meg minden lehetőséget arra, hogy reklámozd magad! Kürtöld világgá, hogy ha bárkinek grafikusra, fejlesztőre, webdesignerre vagy szövegíróra (vagy amit te csinálsz) van szüksége keressenek téged! Kérd meg családodat és barátaidat is, hogy ők is vigyék híredet.

Ha titokban tartod, hogy szabadúszóvá váltál, honnan tudtad volna meg, hogy egy távoli unokatesódnak van egy cége, és pont keres alvállalkozókat vagy, hogy a szomszédodnak is pont a te segítségedre lenne szüksége? De a legnagyobb előnye, ha a családod és barátaid ajánlanak másoknak, hogy ők jól ismernek téged, és őszintén hisznek abban, hogy jól is dolgozol.

Ex-főnökök és kollégák

Ez csak akkor működik, ha jó viszonyban voltatok, és az elválás sem okozott ebben törést. Nehezítheti a helyzetet, ha a távozásoddal versenytársakká váltatok, de még így is előfordulhat, hogy segítségre lesz szükségük, és pont tőled. Miért ne kérnének meg? Már ismered a céget és a munkafolyamatokat, ami lerövidítheti a betanulási időt. A lényeg a lényeg: ne égess fel mindent hidat magad után!

Sőt, ha nem ellenkezik a cég érdekeivel, akár arra is megkérheted őket, hogy ajánljanak téged!

További emberek az életedben

Nemcsak családod és barátaid vannak, és a munkán kívül is vannak kapcsolataid. Jársz fodrászhoz, ugye? Akkor hintsd el az infót, hogy mit dolgozol, és hogy nyitott vagy új ügyfelekre. De ugyanezt akár az orvosodnak, személyi edződnek is megteheted.

Legyen kész portfóliód!

Nem mondok újdonságot, tudom. Ha mégsem tudnád pontosan mire van szükséged egy profi portfólióban, segítek.

Mit tartalmazzon?

 • Egy pontos leírást arról, amit csinálsz: pl. szövegíró helyett, marketing szövegíró.
 • Tartalmazza a legjobb munkádat: villogj a büszkeségeiddel!
 • Add hozzá az elégedett ügyfelek véleményét: használd a társadalmi bizonyíték erejét!
 • Csatold a legfrissebb önéletrajzodat: hogy miért, erről részletesebben itt!
 • Írj esettanulmányokat a munkáidról: hogy azt is tudja a leendő ügyfél, hogy mi a gondolatmenet a munkáid mögött.
 • Frissítsd az elérhetőségeidet: mindig legyen naprakész!

Keress megbízókat az internet segítségével hosszú távra

Használd a közösségi média erejét!

Manapság szinte mindent meg lehet találni a szociális média felületein, és az ügyfelek is gyakran felkeresik, ha szükségük van segítségre egy-egy projektnél.

Hova érdemes regisztrálni?

 • LinkedIn: remek platform üzleti kapcsolatok kiépítésére. HR-esek és fejvadászok gyakori vadászterülete, és a cikk írás opció segíthet a szakértői kép kialakításában.
 • Facebook: oszd meg barátaiddal, hogy szabadúszó vagy, és szívesen vállalsz ügyfeleket! Akár egy külön profilt is létrehozhatsz a portfóliódnak!
 • Instagram: különösen előnyös, ha kép vagy videó alapú szolgáltatást is nyújtasz, de az emberek mini blogként is kezelik manapság.
 • Twitter: kishazánkban alacsonyabb ismertségnek örvend, de hasznos lehet, ha angol nyelvű klienseket is tudsz vállalni. Tanulj meg mindent azokról a cégekről, ahol szívesen dolgoznál!

Építsd ki a hálózatod!

Különböző (nem hivatalos) összeröffenéseken

Minden helyzetben légy szabadúszó, és legyél kész az önmagad promózására, hiszen nem tudhatod mikor találkozol egy potenciális ügyféllel. Ugyanakkor kerüld az agresszív önreklámozást! Akkor említsd meg a munkád, ha magától feljön a beszélgetésben, és várd meg, amíg a másik fél jelzi, hogy szeretne veled dolgozni.

Szakmai rendezvényeken

A szabadúszó lét néha kicsit magányos lehet, úgyhogy ragadj meg az alkalmat arra, hogy találkozz a szakmabeliekkel. Sose tudhatod milyen kapcsolatok alakulhatnak ki egy-egy ilyen eseményen. Még ha nem is sikerül új ügyfeleket találni, lehet, hogy életreszóló szakmai barátokra teszel szert.

Csatlakozz egy közösségi irodához

Az egyik legjobb módja, hogy elkülönítsd az otthonodat a munkahelyedtől! Arról nem is beszélve, hogy itt is belefuthatsz egy potenciális ügyfélbe. De az is lehet, hogy egy pályatársaddal kerülsz jó viszonyba, akivel később segíthettek egymásnak, ha túl sok munkátok halmozódik fel.

Próbálj ki szabadúszó weboldalakat!

Ne zárkózz el ettől a lehetőségtől sem! Persze, előfordul, hogy neked is pénzbe kerül a feliratkozás, de megéri, ugyanis vannak cégek, akik kizárólag ilyen weboldalakon keresztül keresnek alvállalkozókat.

Azonban arra mindig nagyon ügyelj, hogy alaposan elolvasod a csatlakozási feltételeket, hiszen vannak olyan site-ok, ahol kizárólagosságot várnak el, továbbá jó, ha teljesen tisztában vagy az árazással is.

Milyen weboldalakat érdemes csekkolni?

 • Csapatot.hu: hazabeszélünk, de érthető – büszkék vagyunk a weboldalunkra! A regisztráció (szabadúszóként vagy megbízóként) után már csak várnod kell a munkáltatók jelentkezésére, vagy böngészhetsz a szabadúszók hirdetései között.  
 • Briefly.work: egy szintén magyarul elérhető weboldal, aminek a koncepciója, hogy kifejezetten projektekre keresnek szabadúszókat vagy te kereshetsz egy csapatot a terveidhez.
 • Appjobs.com: leginkább a megszokott munkaközvetítő weboldalakhoz hasonlít, az egyetlen különbség, hogy szabadúszó munkákra fókuszál. Szintén magyar nyelven.
 • Fiverr.com: talán senkinek nem kell bemutatni az óriást. Szinte bármire találhatsz embert a weboldalon. Az eredeti 5$/gig ár mára jelentősen bővült.
 • Upwork.com: itt nemcsak alvállalkozót találhat egy megbízó, hanem álláshirdetés posztolására is van lehetőség. Széles a szakmák köre, amiben munkát posztolhatsz.
 • Freelancer.hu: a .com verzió magyarosítása lényegében. Leginkább informatikára specializálódott.
 • Solidgigs.com: jelentkezés után ők válogatják ki netről a megbízókat neked, amiről e-mail értesítést kapsz.

Küldj ki hideg e-maileket! 

Keresd meg azokat, akiknek dolgozni szeretnél!

Hogyha van olyan cég, akivel szívesen dolgoznál együtt, akkor keresd meg őket. Mindig ijesztő hideg hívásokat, e-maileket indítani, de sosem tudhatod, lehet, hogy pont ez kell, hogy alkalmazzanak. Mielőtt belevágsz, végezz egy alapos kutatómunkát, tudj meg a lehető legtöbbet a cégről. Biztos nagyra értékelik, ha konkrét javaslatokkal állsz elő, amivel javíthatod az üzletet.

Milyen legyen az e-mailed?

 • Rövid és tömör.
 • Bemutatkozás után ajánld fel nekik a szakértelmedet, konkrét megoldásokkal.
 • Tüntesd fel az elérhetőségeidet, a portfóliódat, és az önéletrajzodat – a két utóbbi az ő igényeikre legyen szabva!
 • Csatold a pozitív véleményeket a munkádról olyan ügyfelektől, akik hasonló területen tevékenykednek.
 •  Kedvesen ajánlj fel egy időpontot, amikor vagy elérhető egy egyeztetésre (telefonon, videóhíváson keresztül).
 • Ha nem érkezik válasz pár héten belül, akkor csekkolj be, hogy megkapták-e az e-mailed, és jelezd, hogy te még mindig elérhető vagy egy telefonhívásra.
 • Maradj az aranyközépúton, ami a nyomulást illeti: ne add fel könnyen, de ne is zaklasd őket! 

Válj szakértővé a szakterületeden

Ezt persze könnyebb mondani, mint megtenni. Ehhez kell egy bizonyos mennyiségű tapasztalat és magabiztosság, amit csak évek munkájával lehet elérni. Amint úgy érzed elég magabiztos vagy a területeden elkezdhetsz gondolkodni hogyan tovább. Íme néhány lehetőség, amivel bizonyíthatod szaktudásod:

 • Blogolj!
 • Tarts előadásokat!
 • Mentorálj!
 • Készíts tanfolyamokat!
 • Készíts hírlevelet!

 

A lehetőségek tárháza (szinte) végtelen. De akkor se keseredj el, ha az elején nem özönlenek hozzád az ügyfelek – mindennek idő kell, ennek is! Csak légy kitartó, álhatatatos, bízz a tudásodban, és majd meglátod, hogy eljön az idő, amikor már válogathatsz is!

 

2021.09.15.