fbpx

Itt is fontos a CV!

Akár hiszed, akár nem a portfólió nem mindenható, és egyedül nem biztos, hogy minden helyzetben megállja a helyét. Voltak, vannak és lesznek ügyfelek, (esetleg munkáltatók), akik látni szeretnék a karrier utadat, tapasztalataidat “papíron”, és az alapján dönteni, hogy kivel és min dolgoztál. De ha eddig még senki nem kérte a CV-det akkor is hasznos lehet, ha megírod. Mutatjuk miért.

Szóval miért is?

 • Segíthet új ügyfeleket találni

Akár munkaközvetítő feltöltve, akár a weboldaldon, vagy LinkedInen vagy egyéb közösségi médián megosztva segíthet összekötni potenciális ügyfelekkel. Egy jó önéletrajz elbillentheti a mérleg nyelvét az irányodba, főleg, ha valami neves intézményben tanultál. Arról nem is beszélve, hogy szabadúszóként sokkal több ügyféllel dolgoztál együtt, mint egy átlagos munkavállaló, ami elég impresszív lehet.

 • Neked is segít felfedezni az esetleges lyukakat a rezümédben

Akár esetleges tudáshiányt is felfedezhetsz, egy irányt ahova fejlődhetsz. Ez alapján már lehet tervezni hogy milyen képességet sajátítasz el a szabadidődben, vagy olyan projekteket, pozíciókat keresni, ahol ezt elsajátíthatod. 

Arra készülj fel, hogy az esetleges réseket meg kell magyaráznod. Ezt megteheted magában a CV-ben, vagy – ha kértek – kísérőlevélben. Sajnos manapság bárkivel előfordulhat, hogy nem talál egy ideig munkahelyet.

 • Hozzájuttathat egy állandó vagy részmunkaidős pozícióhoz

Van, akinek szüksége van egy biztos pontra a karrierjében. Esetleg, ha nem akarsz teljesen elköteleződni, egy részmunkaidős állás is nagy segítség lehet az ínséges időkre, főleg a kezdeti szakaszban, amikor még nem vagy olyan befutott szabadúszó. Ez remek tapasztalatszerzés lehet bárki számára és akár új projekteket is tudsz beilleszteni a portfóliódba általa.

 • Megmutathatod a képességeidet általa

Egy olyan ügyfélnek, aki nem tudja eldönteni egy projekt alapján, hogy milyen technológia vagy tudás mutatkozik meg benne, szüksége lehet egy listára a tapasztalataidról, készségeidről.

Kell a CV a szabadúszó munkákhoz is, nem csak a portfólió

Hogyan tüntesd fel a szabadúszó munkákat az önéletrajzodban?

Egy szabadúszó CV-je sem sokban különbözik, mint egy munkavállalóé. Csak kövesd a megszokott sémákat, legyenek benne a legfontosabb információk: 

 • személyes adatok (közösségi oldal profiljaidat és a weboldaladat ne felejtsd el!);
 • tapasztalatok;
 • tanulmányok;
 • készségek, képességek;
 • képesítések.

Az önéletrajz írás nem a kreativitás kiélésének a csúcsa, de persze belerakhatod a személyiségedet. A fókusz azért mindenképp az átláthatóság és érthetőség maradjon!

Szabadúszóként csupán egy pár plusz dolog van, amire kiemelten figyelned kell.

 • Listázd a szabadúszó projektjeidet, mint bármilyen más munkahelyet

Azokat a projekteket és ügyfeleket tüntesd fel, amikre különösen büszke vagy. Szabadúszóként már bőven van miből válogatni. Ha mégsem, akkor sincsen semmi baj. Azon dolgozol, hogy ez megváltozzon, nem igaz?

 • A legmenőbb munkáidat tüntesd fel (ha tudsz válogatni)

Persze nem kell mindent, főleg, ha oldalakat tudnál megtölteni (ha ilyen “problémától” szenvedsz, jó neked!). Ez a legnagyobb előnye a szabadúszásnak: sokkal többféle tapasztalatot szerezhetsz és többféle ügyféltípust ismerhetsz meg általa.

 • Ne felejtsd el csatolni a portfóliódat!

Bizony, semmiképpen! Hiszen – egy hozzáértő – ügyfél/munkáltató ez alapján látni fogja, hogy klappoltok-e. Akár arra az egy projektre, akár hosszabb távra.

 

Szóval szánd rá az időt, és dolgozd ki az önéletrajzodat. Még az is lehet, hogy a végén jobban fogod érezni magad tőle. Főleg, ha úgy érzed, hogy semmilyen tapasztalatod nincsen. De nem kell megijedni akkor sem, ha nincs sok professzionális tapasztalatod, hiszen a tanulmányaiddal vagy akár gyakorlásként készített projektekkel is tudsz villogni.

 

2021.09.01.