fbpx
Szabadúszó keresése megbízóként

Hogyan válassz jó munkaerőt?

Már tudod hogyan kell összeállítanod a ’dream team’-et, de ha esetleg mégsem szeretnél egy egész csapatot magad köré – vagy egész egyszerűen nincs rá szükséged -, akkor is tudnod kell mire figyelj a szabadúszók közötti böngészésben. 

Hol találhatsz szabadúszó munkaerőre?

Temérdek Facebook csoport van erre a célra, de könnyítsd meg a saját életedet, és keresgélj inkább egy erre szakosodott weboldalon. Hogy csak a legjobbakat említsük:

  • Csapatot.hu, ahol főleg online végezhető munkákra találhatsz munkaerőt, de ott aztán mindent.
  • Jószaki.hu, ahol inkább fizikai világban elvégezhető munkákat végző szabadúszókat kereshetsz.
  • Briefly.work, ahol konkrét projekteket tudsz feltölteni, és az üzemeltetők összeállítják a csapatodat.
  • Fiverr.com, amit valószínűleg nem is kell bemutatnunk.
  • Upwork.com, ahol posztolhatsz munkákat, de egyesével is keresgélhetsz a tehetséges munkaerők között.
  • Freelancer.hu, ahol leginkább informatikai munkákat és munkaerőt részesítenek előnyben.

Ha már van tapasztalatod (és profilod) valamelyik oldalon, akkor hajrá, használd azt, de ha még zöldfülű vagy, akkor csekkold az összeset és válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet.

De mik azok a fontos szempontok, amiket mindenképpen észben kell tartanod a tökéletes szabadúszó megtalálásához?

1. Alaposan olvasd át a leírást

Ne csak szkennelj a szemeddel, hanem tényleg olvass. Bármennyire is egyértelműen hangzik, még így is sokan vannak, akik nem veszik a fáradságot, hogy belemélyedjenek a munkaerő posztjaiba. De ne állj meg egy embernél, böngéssz és hasonlítgasd a különböző szabadúszókat, áraikat, csomagjaikat mielőtt kiválasztod a tökéletes pályázót. Valamint nyugodtan kérdezz vagy kérj egyedi árazást, ha arra van szükség.

2. Csinálj egy listát

Döntsd el mit is szeretnél, milyen elvárásaid vannak a szabadúszó tapasztalatai, képességei terén. Miután megtaláltad a megfelelő lehetséges jelölteket listázd őket, és figyelj arra hogyan kommunikálnak veled, miután leírtad nekik mire van szükséged. Biztosítsd, hogy képes legyen a kiválasztottad időre végrehajtani a munkát. És kérdezz, ugyanis a megfelelően feltett kérdésekkel remekül ki tudod szűrni azokat a pályázókat, akikkel nem fogsz tudni együtt dolgozni. 

3. Kérj és megadatik

Posztolj egy részletesen megírt munkát, hogy téged keressenek meg a munkavállalók. Ezzel egy csomó időt megspórolsz magadnak, hiszen nem neked kell böngészned, valamint a jelentkezők már megismerték a projektet, így a briefeléssel sem kell törődnöd. De ehhez legyen jól megírva az a hirdetés!

 4. Ne várd el, hogy a gondolataidban olvassanak

Kommunikáció minden jó kapcsolat alapja. Írj egy minden részletre kiterjedő hirdetést, és ha szükség van rá, akkor válaszolj minden kérdésre, sőt interjúvold is meg a jelentkezőket, hogy minden világos-e vagy vannak-e további kérdéseik. Azok, akik már nagy tapasztalattal rendelkeznek hajlamosak azt hinni, hogy mindenki ért a szakmájukhoz, feltételezd az ellenkezőjét, de persze ne nézd hülyének a szabadúszókat. Nem kell ovis szinten elmagyarázni mindent.

Válassz jó munkaerőt a gyümölcsöző és hosszú együttműködésekhez

5. Találj olyan szabadúszókat, akiknek van stílusa

Ez főleg azoknak a projekteknél fontos, amelyeknek jól is kell kinéznie. Ne fogadd fel egyből azt a szabadúszót, aki a csillagokat is leígéri neked az égről, de a portfóliója nem túl szemet gyönyörködtető. Az, hogy a hirdetése nem a legszuperebb még lehet annak a jele, hogy a cipésznek nincs ideje a saját cipőjét megfoltozni. 

6. Nyomozz

Derítsd ki, hogy milyen végterméket adott a hirdető, ahhoz képest, amit hirdetett. Tanulmányozd a portfóliójukat, nézd át a visszajelzéseket, és olvasd el a hirdetés leírását alaposan, hogy biztosan tudd mire számíthatsz.

7. Keress specialistát

Amennyire csak lehet szűkítsd le a keresést a te igényeidnek megfelelően. Például, ha egy webshopra van szükséged, keress olyan embert, aki erre specializálódott. Nem minden fejlesztőnek és webdesignernek van ebben tapasztalata, és teljesen más munka.

 

Érdemes rászánni az időt a kutatásra, hogy nehogy melléfogj a választásoddal, hiszen nemcsak pénzt veszíthetsz. Használd ki a platformok adta lehetőségeket és találd meg az ideális segítőt a projektedhez!

 

2021.11.10.